2016. február 1., hétfő

Lazuljunk: Gesztusokkal irányított zene

Mindig jön valami új, hihetetlen... 
Imádom Imogen Heap munkásságát, Ő egy igazi zenei zseni (pontosabban azt imádom ami rajta keresztül megnyílvánul)
Formabontó zeneszerkesztési ötleteivel, csodás egyedi dallamvilágával, és gyönyörű hangjával hamar belopta magát a szívembe. 
Csak egy kis bepillantás művészetébe:

Imogen Heap - "Just For Now"


(a szintén elképesztően tehetséges és azóta nagyon befutott "Youtube-sztár", Ariana Grande is megcsinálta ezt, kb. 14 évesen, de ez most mindegy) 

Imogen viszont megint továbblépett egyet, és minden "zene-mérnöki" tudását latba vetve egy olyan fejlesztést mutatott be nemrég a világnak, ami szerintem forradalmasíthatja majd a digitális zenét, de főleg az előadó-művészetet - egy teljesen úr irányt kijelölve, ötvözve a technológiát az emberi találékonysággal. Sőt nem csak hogy teljesen megújítja és elképesztő lehetőségeknek ágyaz meg ez az ötlet, de szabály szerűen élővé teszi az egyébként "halott" gépi, digitális zenét, amelyet jogosan sokszor ér az a kritika, hogy túl steril, túl pontos, túl mű. Na, most tessék, megjelenik a színpadon Imogen Heap, a kezére húz egy kesztyűt, amin különböző szenzorok vannak, és a saját gesztusaival, kézmozdulataival irányítja a zenét, vagy éppenséggel a saját énekének utózengéseit, effektjeit. Elképesztő, komolyan mondom, mekkora ötlet már! Ezzel a módszerrel a zenei előadónak nem kell szintetizátor(ok) mögött ácsorognia egész koncert alatt, ahol a közönségből senki nem is látja igazából mit is csinál, hanem a saját testének természetes mozdulataival alakítja a zenét, ahogy akarja, (vagy ahogy sikerül :) , ezáltal lesz a gépi zenéből emberi, jóval intuitívabban mint eddig bármikor (ha digitális zenéről beszélünk)
Szóval mindenképpen figyelemreméltó fejlesztés, hallani fogunk még erről, azt garantálom.  

Imogen Heap's gesture-controlled digital music gloves




Persze mindez nem csak látványos, hanem elképesztő koncentrációt is igényel az előadótól, amire nem mindenki képes. No de majd amikor egész zenekarok fognak így összehangoltam mozogni a színpadon, csupán kesztyűkkel felszerelve... 

Akit bővebben érdekel itt egy hosszabb demonstráció: 
https://www.youtube.com/watch?v=6btFObRRD9k

Most valami nagyon új van születőben zenei fronton, és természetesen már megjelentek a követők is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése