2016. február 8., hétfő

A lovasíjász



FRISSÍTÉS:

Na végre eljutottam én is, megnéztem a moziban A lovasíjászt.

Először a körülményekről röviden:
Az első vetítés napján - múlt hét csütörtökön - vettem meg a jegyeket, pénztárnyitáskor már ott álltam. Gondoltam, nem árt az óvatosság és a figyelmesség, miután kiderült, hogy csak egy moziban játsszák Szegeden, ott is csak egy kisteremben, és természetesen így is alig volt jegy nyitáskor (!). Két napra rá, szombatra és akkorra is csak az első sorba kaptunk jegyet, de hát gondoltam, egyszer ki lehet bírni. Nagyobbik lányommal és egy cimborámmal mentünk megnézni. A moziban kezdés előtt szóltak, hogy nem ott lesz a vetítés ahová a jegy szól, hanem egy másik teremben, mert elromlott a gép. No nem baj, ha másik, hát másik, túléltünk már nagyon szívatást is. Persze, ahogy az lenni szokott ilyenkor, a helyemen már ült valaki. Egy kedves néni pislogott rám ártatlan szemekkel, és közölte, hogy nem ülhetek az ölébe... majd miután jól megnéztük egymás jegyét, és megállapítottuk, hogy itt bizony egyikünk sem hülye, hanem a mozi kúrta el. Szóltam a jegykezelőnek (vagy hogyishíjják), aki azt javasolta a néninek, hogy a családjával tessék egyel arrébb ülni, és akkor én is beférek, erre közölte a néni, hogy "jaj de kedves". Mármint én. De mindezt olyan szájízzel, mintha én tehetnék erről az egészről. Nos, arrébb szedelőcködtek, így persze egy másik - később érkező - néninek nem lett helye, de az ekkorra már felkészült jegykezelő résen volt, és hoztak egy pótszéket... és mindezen kavarás természetesen az első sorban történik, hogy mindenki lássa, aki a moziban ül. Na így indult, megvolt az alap hangulat, sikerült leülni. Ekkor döbbentem rá, hogy ez az első soros mozizás nem vicces. A film első kockáinál elkezdtem szédülni a vízszintesen két méterre, függőlegesen kb három méter magasan lévő vászon és az ebből eredő hülye békaperspektíva miatt, és ez permanensen kitartott végig. Szegény lányom még szarabb helyzetben volt, mert én még meg tudtam támasztani a fejem a szék tetején, de ő - mivel nem érte fel a szék tetejét a nyakával - kénytelen volt kifeszített nyakkal ülni, hogy lásson is valamit - természetesen sikertelenül, feküdt össze-vissza, jobbra-balra dőlt, és hogyne, ő is szédült. És nem bírom megállni, hogy ne szóljak oda: a kurva anyját annak, aki egy ilyen nagy érdeklődést kiváltó filmet egy nagyvárosban egyetlen időpontban egyetlen mozi kistermében gondol levetíteni. Miközben a Pál fia finoman szólva is túl van "hájpolva"... több mozi, több időpont, erős hátszél stb.., de hát mit lehet tenni, ez a szakma is felül van reprezentálva szidókkal, nem csoda az irányítottság. Méltatlanul kevés támogatást és hátszelet kapott ez a film, de nem baj, mert az ilyen alkotásoknak az a sorsuk, hogy magukat adják el, méghozzá nem kevés sikerrel - ahogy nézem a honlapjukat, már nincs olyan földrész ahonnan ne érdeklődnének iránta.

Na de, mindezen kellemetlen körülmények és előzmények ellenére azt mondom nagyon is megérte megnézni moziban. Ez a film odavaló. És végre egy igazán magyar film magyaroktól magyarokról magyaroknak. Most nem fogok ömlengeni a tanításokról amik elhangzanak benne, a fantasztikus képi megvalósításról (tényleg a kor minden technikai elemét bevetették), vagy a rendkívül hangulatos és vérpezsdítő zenéről, mert aki már látta, az úgy is átélte az élményt, aki meg nem, az nézze meg. Túl nagy kritikát sem akarok ebből keríteni, inkább csak néhány dologra hívom fel a figyelmet. A zsindexen ilyen "vicces" címmel jelent meg a filmkritika:


 

"A lovasíjásztól ments meg Urunk minket"

A magyaroktól rettegő nyugatiak elhíresült történelmi szólására utaló cím nyílván nem véletlen, és már eleve negatív környezetbe helyezi a művet (és minket is persze). Ez természetesen érthető, ha ismerjük a szerző identitását és kultúrkörnyezetét, de nem is ezen akarok lovagolni (!), hanem azon az alapvető szakmai hibán, amit akkor követett el az író, amikor ezt az alkotást dokumentumfilmként elemezte:

"Kassai egy lenyűgöző jelenség, mert tényleg képes nagy hatással lenni emberekre, tényleg a semmiből küzdötte fel magát, és tényleg egy nagyon obskurus dologgal tudott sikeres üzletember, és - egy bizonyos közösségben – vezető lenni. Nagyon szívesen néznék róla egy dokumentumfilmet, amiben megtudom róla, hogyan lett egy munkásszállóban lakó tiniből a leggyorsabb íjazás Guinness-rekordtartója. Ezt nem A lovasíjász című filmből fogom megtudni.

Akármennyire is megosztó Kassai figurája, sokkal, de sokkal jobb filmet érdemelt volna annál, amit Kaszás Géza körétákolt, látszólag mindenféle szerkezet és koncepció nélkül. Kaszás, mintha még sosem látott volna dokumentumfilmet, nem tesz fel kérdéseket a filmje alanyának, korábbi előadásaiból, vagy a diákjainak tett beszédeiből vágja össze a mondandóját. Amikor a fiatalkoráról beszél a tábortűznél, valami teljesen sültbolond módszerrel a rendező odaültetett egy kisfiút a tűz mellé, hogy inkább neki mondja a történeteit. És tudják, hogy mi ebben az igazán idegesítő? Hogy a Youtube tele van különböző, Kassaival készült interjúkkal. Bármelyikbe belekattintok, többet tudok meg róla, mint A lovasíjászból."   

Csakhogy ez nem dokumentumfílm, kedves kritikus. Ez egy életérzés-film. Nem véletlenül hasonlítják máshol is a Baraka vagy Samsara c. alkotásokhoz, amelyek szintén nem a hagyományos dokumentumfilmekre jellemző szerkezettel és elvárásokkal készültek, hanem rendkívüli emberek rendkívüli helyszíneken rendkívüli emberekről és eseményekből rögzített képeiből. Ilyen A lovasíjász is: nem ad túl sok információt, nincs dokumentum jellege, nem egy időrendben követhető sorrendben, vázlatszerűen, logikusan magyaráz valamiről, hanem egy életérzést mutat be, erőt ad, elgondolkodtat, és feltüzel vagy éppen elringat amikor kell. Nem érdemes elemezni a vágások furcsaságát, mert igen, néha ésszerűtlennek tűnnek a hirtelen váltások, de ezen túl kell lépni, és hagyni, hogy átáramoljon belénk az az ősi erő, amely olyan gyökerekből jött most elő, melyről sokan tán nem is tudtuk hogy létezik. Éppen ezért nem meglepő, ha egy ilyen zsindexes lehúzó magyarellenes kritikát rendkívül heves támadás ér - lásd hozzászólások. Én egyébként ezt is elítélem valahol, mert a másik pólus emberei "nem tudják mit cselekszenek" és "nem adhatnak mást csak mi lényegük".

Más kritikák - amiben azért vannak említések melyekkel egyetértek - támadták a mongol-hun történelmi gyökereket bemutató részt is - nekem ezzel sem volt semmi bajom, kellett egy kis kikacsintás az "alternatív" történelem szakmai műhelyéből, kellett már, hogy végre egy nagyon sok emberhez eljutó filmben is megjelenjenek olyan állítások, melyek megkérdőjelezik a hivatalos dogmákat. És igen, miért ne éppen egy ilyen karakteres ember, egy lovasíjász tenné fel ezeket a jogos kérdéseket, aki bejárta a világot, és azt tapasztalta, hogy szinte már sehol nem képviselik a "magyar" "tudományos" akadémia finnugrista álláspontját a magyarok eredetével kapcsolatban? Persze hozzá kell tennem, hogy a filmben bemutatott keleti hun és mongol rokonság még mindig csak a felszín, kapargatva a kirajzási helyszíneket, a kultúrális terjeszkedés nyomain járva. Azonban nem keleten van az eredet. Amikor majd eljut a széles tömegekhez, hogy a magyarok őseredete pontosan ott van a talpuk alatt, ahol most is élnek többnyire, akkor lesz itt igazi felébredés. :)

Összefoglalva nagyszerű hogy elkészült ez az alkotás, tényleg elképesztő energiák jöttek le vele, nagyon kellett ez már, a hibáival együtt is nagyon szerethető. De úgy is fogalmazhatnánk, pont időben jött, és ez nem is lehetne másképp. :)
Ugyanakkor egyetértek azzal az intelemmel is, hogy ne a "valakiség" miatt akarjuk követni azt az utat, amit az őseink követtek. Ne kápráztasson senkit el az amit Kassai az anyagiak terén elért, mert nem ez a lényeg.

***


A lovasíjász



Példamutató életmód:
Kassai Lajos világbajnok lovasíjász otthona és életszemlélete:

Tartsd a jószágot természete szerint




Ajánló:
http://www.lovasok.hu/index.php?i=100052&utm_source=rss&utm_medium=HIRpromo&utm_campaign=100052

34 megjegyzés:

  1. (kiraktam inkább, mintsem hogy elvesszen a linkek tengerében, köszi GA)

    VálaszTörlés
  2. Teltház és vastaps fogadta amerre járt.

    Éva

    VálaszTörlés
  3. Imádom!
    Teljes extázisban néztem meg szombat este. És még többször meg fogom nézni. Ezt minden magyarnak látnia kell.
    Itt vannak a vetítések:
    http://alovasijasz.hu/

    2 órás koronacsakrakiáradásom volt.
    Akkora hitet ad, hogy az embernek remegni kezd a gyomra.
    Most kérdeztem meg őket, DVD 4 hónap múlva lesz.
    Nézze meg, aki tudja, hatalmas élmény!
    Üdv,
    Niki

    VálaszTörlés
  4. Nagy erő jött vele. Örülök Niki, hogy te is érezted.

    Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te is????
      Más is????
      Akkor lehet, hogy sokan???
      Hűha!

      Törlés
    2. Hát ez akkora sunggal jött...ahogy én követem az útját azt látom sok embert megtalált.
      Feladattal is, ami örömteli.

      Éva

      Törlés
    3. Ahh! De jó ezt hallani!
      Isten adta lehetőségem többször megnézni és élek is vele. Igen, nekem is "hozott le" feladatot, nem is kicsit. Hatalmas örömmel tölt el, amit mondasz!!!
      Köszönöm!
      Üdv,

      Niki

      Törlés
  5. Lélekbulvárban,Kassai Lajos
    https://www.youtube.com/watch?v=eiSbUeegUUk
    Urániába:
    http://www.urania-nf.hu/film/a-lovasijasz

    GA

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "....Látszólag törékeny kismadár. De aki már látta lovon, íjjal a kezében, az tudja, hogy inkább egy nemes szablya: egyszerre van benne tartás és hajlékonyság, keménység és lágyság. Ahogy Lajos fogalmaz: az ő ideája a költő hadvezér, s ezt találta meg Zsuzsában – immár tíz éve társa a Völgyben...."

      http://www.lovasok.hu/index.php?i=34839

      GA

      Törlés
    2. Jó a ráhangolódás GA köszönöm. Látom téged is megtalált.

      Éva

      Törlés
  6. Hosszú várakozás után a film sajnos csalódás...
    Rossz rendezés és vágás, ellenben szép képek (jó operatőri munka), és jó gondolatok (többnyire megfelelő összefűzések, és összefüggések nélkül felvillantva).
    Ami érezhető a filmben, az a büszke, önmegvalósító paraszt és íjászromantika modern köntösben, ami képi világ szinten cirkuszi mutatványokkal lett kiszínezve... (Ezt még a jó gondolatok, és az elHÍVás-szerűen belengetett HÍVatás-űzés sem tudta elfedni. )
    A film sajnos ellentmondásokkal és méltatlan jelenetekkel is terhelt. (O. Borbála „444” v. „index” szintű gúnyos vihogása a „Magyar” Tudománytalan Akadémia álláspontján, v. Kassai magabiztos kijelentése a tanítványok megbukásáról (az érdektelenségről, mert nem ebből él..) kocsmai beszélgetésbe való dolgok. Egyik sem őszinte, mindkettő kivagyi…)
    A filmben felvetett KÉPzelet MAGiája (elKÉPzelve, KÉPesek, és nem KÉPtelenek) remek irány lehetne, csak nem fér a fejembe, hogy ezt miért a „pontos” és „gyors” célba lövésre kell „pazarolni”… Óvatos kérdés: Nem a HÍVatásunk megvalósítására kellene inkább a pontos célra tartást elKÉPzelve tartogatni, az ego-s önmegvalósítás (a cél pontszámszerű és gyors eltalálása) helyett? Az egyik segíthetné a másikat, viszont ez nekem nem jött át a filmből… Kár…(Ettől persze még meglehet, hogy megvan, de nekem ez így hiányosság, akár rendezői, akár Kassai, akár a sajátom…)
    A film mottója nem szó szerint idézve: "Nem az őseinket kell követni, hanem azt, amit ők követtek" is csak rongyos takarónak jó a filmben, amellett, hogy a mottó már önmagában hamis irányba hajlik... (Ha nem ismerem meg, nem próbálom meg megismerni kellő mélységében az őseim tetteit és jellemét, ha nem tanúsítok irányukba kellő tiszteletet, akkor sosem kapok jogosítványt ahhoz, hogy megtudjam mit is követhettek, legfeljebb benyalok bármit, amit így nevezve elém tesznek...)
    Az őseink nem ilyenek voltak! Nagyon hiányoltam a kellő alázat és hála bemutatását a „felsőbb”/magasabb rendű isteni energiák irányába… Ellenben Kassai a hamis önállóság látszatát kelti a filmben, amit helytelennek érzek… (Nincs azon a szinten)
    Óvatos kérdés: Micsoda mester az, aki a tanítványaival szemben önmagát fényezi (A versenyen elért legmagasabb pontszám villogtatásával)?
    A tábortüzes jelenetet is gyengének és önfényezőnek éreztem a hátrányos helyzetű gyermekkel. (Nem helyénvaló egy igazi tanítótól az ennyire látványos önigazolás…)
    Tömören: "A sz@r, az nem mértékegység!"
    (Hiába van több, és többféle érték Kassai munkásságában, mint egy átlagos ember életében, a látottaknál sokkal-sokkal többre számítottam, annak ellenére, hogy manapság egészen más program fut a világban, mint akár néhány száz évvel ezelőtt…)
    A negatív kritika mellett a tanítványainak az ottani testi-leleki-szellemi felkészítés bizonyára a javára válik. Örülök, hogy tette, amit tett, csak…

    Szép Napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megszállottak...
      https://www.youtube.com/watch?v=eiSbUeegUUk
      +még...
      https://www.youtube.com/watch?v=BCKV-aJVcDo
      -a-

      Törlés
    2. íjász:
      https://www.youtube.com/watch?v=LMT1r9IpIf0&feature=youtu.be&t=115

      Kassai íjak:
      http://www.lovasijaszat.hu/felszerelesek/index.php?module=bowgroups
      (Azt hiszem nem derül ki, hogy a "Hun", "Avar", "Magyar", "Szkíta" csak fantázianevek, és ezeknek az íjaknak semmi közük őseink íjaihoz...(annak idején ezt majdnem megettem...))
      "Ügyes" üzletember...

      Szép Napot!

      Törlés
    3. Sajnos tovább "világosodtam"...
      Megnéztem újra az Utolsó szamuráj című filmet, sok elem kísértetiesen hasonlít a Lovasíjászhoz...
      (Nagyon szeretem ezt a filmet, e film hatására csináltattam anno az íjamat…)
      - Az álló íjásztechnika a Lovasíjászban olyan, mint az Utolsó szamurájban (csak nem annyira jó)...
      - A sokat gyakorolt csatakiáltás olyan, mint az Utolsó szamurájban (csak nem annyira jó)...
      - A költészet/szavalás vonal is olyan, mintha az Utolsó szamurájból nézték volna ki...
      - A lovasíjász részek, és az "idilli" környezet is valamiért emlékeztetnek...

      Szeretem megadni a dolgok forrását, holott tudom, hogy mindennek EGY forrása VAN, de ezzel úgy tűnik, nem mindenki van így...

      A Lovasíjászban egyetlen új elemet láttam az Utolsó Szamurájhoz képest, az pedig a "fityma húzogatós" lövész stílus. Ez a stílus szvsz. csak cirkuszi bohóckodásra "jó", vagyis annyira eredeti, mint Kassai íjai...
      Ha egy 35 fontos íjat megfeszítek, akkor közelről - a kilőtt nyíllal - át tudok ütni egy páncélt, ha ezt egy 40-50 fontos íjjal tenném (ha elbírnék vele...), akkor nagyobb távolságban is meg lehetne tenni ugyanezt. De a "fityma húzogatós" Kassai stílusnál (ha egyáltalán az övé…) az íj nincs rendesen megfeszítve, (ráadásul mintha gyenge, 25 fontos íjakat emlegettek volna...) így az csak lágy részek ellen lehet "jó". Nehéz elhinni, hogy akár a Párthus Szkíták, akár a Kárpát medencében letelepült (í)Jászok, akár Attila Hunjai, az erős páncélban és pajzzsal küzdő rómaiaknak csak a lágy részeire lőttek volna, olyan mottóval, hogy "lovasíjászat közben nem célzunk"...
      (Viszonyításként: Pénelopé kérői felajzani sem tudták Odüsszeusz íját (ez ugyan kétértelmű kijelentés :))), de nem 25 fontos íjról szól...)

      A moralizálás síkján maradva az is nagyon fura, hogy kijelenti: "Nagyon szereti az életet", de közben kasztrálja a nagyobb állatait...(mert túlszaporodva tönkretennék az "idilli" környezetet) Ez hasonlattal olyan, mintha nem vállalnék több gyermeket azért, mert csak egy gyermekszobánk van, és zsúfolt lenne a lakás...

      Fokozva : nagyon „ügyes” üzletember…

      idézet: Móricz János leveléből Pataky Lászlónak:

      Részlet a levélből: Ma tudom, hogy nem vagyok „fölfedező”, mert amire én rájöttem, azt nálamnál sokkal jobban tudta a V-ati-kán, a spanyol korona, a Habsburgok, s a héberek. Csak mi nem tudtuk, hogy kik vagyunk, csak nekünk volt tilos, saját múltunkat ismerni. Mindezt tisztázta nekem egy héber Argentínában, ki nevetve mondta.
      „Tudja Móricz úr, csak a magyarok olyan hülyék, hogy ők elhitték, hogy ők nem hunok, mert mi nagyon jól tudtuk, hogy a MAGYAROK HUNOK, S AZ INDIÁNOK IS HUNOK. Most maga rájött, de ne beszéljen erről, mert kár lenne magáért. Majd csinálunk mi magából olyan nagy tudóst, olyan gazdag embert, hogy na. Csak Amerikáról ne beszéljen! Jó volt így ezer évig, jó lesz ezután is. Maga úgysem tudna változtatni. Hagyja maga a magyarokat, úgy ahogy vannak, azok hülyék! „
      (nézőpont kérdése…naívak…)

      Szép Napot!

      Törlés
    4. Szerintem nem túl jó hasonlat ez a gyerekszobás... nincs azzal semmi baj, ha nem akarja az állományát túlszaporítani, ő tudja mennyit állatot bír/akar eltartani, mennyi az egészséges létszám, stb. Másrészt például a kutyáknál is előnyként szokták említeni, ha ivartalanítva vannak, mert jobb esetben tovább élnek egészségben, mint az "egészben" hagyott társaik. Mondjuk ezt már én is ellenzem, de szerintem nincs azzal baj, ha egy gazda karban, összhangban tartja az állományát a saját erejéhez mérten. A kertészkedésben is sokszor kell gazolni, vagy egyelni, kiszedni a fejletlenebb palántákat, stb., egyszóval kezelni az ügyeket.

      Őszintén szólva nem igazán értem ezt a tipikus magyar mentalitást, hogy amikor egy ilyen példaértékű ember életvitelét és környezetét megismerjük, akkor is kell feltétlenül valamibe belekötnünk? Csináld jobban és kész.

      Törlés
    5. Igyekszem...:)

      Szép Napot!

      Törlés
  7. Remelem egyre tobben lesznek a tipikus Magyarok meg ha furcsa is most meg egyeseknek

    VálaszTörlés
  8. SZN:
    Ott a pont.
    Minden további magyarázat felesleges.
    mj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. WOW! Beszarás! Te még élsz??

      Most eszembe jutott az a vicc a székely fiúról, aki 5 évesen szólalt meg először, hogy "sótlan a leves"! majd mikor megkérdezik tőle, hogy eddig miért nem beszélt, vállat von s azt válaszolja : "eddig minden rendben volt"
      :)

      Törlés
    2. Kurvára igaza volt annak a székely gyereknek.

      mj

      Törlés
  9. Mind a ketto film (ijjasz-saul) a musor resze.Ugyan ugy mint a fidesz vs. akarmelyik mas part.Azt a latszatot hivatottak kelteni hogy TE valasztasz, holott az igazsag odaat van

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, amolyan "itt a piros - ott a piros - hol a piros" vakoló játék folyik, ahol persze sehol sincs a "piros". A látszatra legkülönbözőbbnek 6Ó "megjelenítők" még ráadásul mind-mind egyazon akolból is valók. A spektrum teljesen le van fedve általuk, nincs egy hajszálnyi "médiotikus" rés sem ahol ki lehetne kerülni őket. Tehát mindig csak az a 2-3-4-5-6...zsidó az akik közül lehet/ne/ "választani".
      Ebből a szempontból "saulék" még mindig a "rendesebbek", mert legalább nem tagadják le a származásukat, no meg a könyörtelen szemben-állásukat sem a magyarral. A magukat echte magyarnak kiadó - valójában csak ál-magyarok - sokkal veszélyesebbek a valódi magyarra nézve, mert még mindig meg tudnak vezetni. Ez jól látszik is. Nem csak külsőségekben, de szövegben, mentalitásban, életmódban is lehet "magyart játszani".
      Anno rengeteg zsidó-kommunistából lett jószerével hungarista hagyományőrző - egyben nem éppen vékonypénzű kereskedő. "Kiválasztott" CIA-es "SZER"-esekből, ÁVH-sokból, MSZMP-káderekből ecetera meg mindenféle "polihisztor" avanzsált. A megvezetés sem megy persze már gond nélkül, hiába a letagadott származás, előélet, a tengernyi külső máz-borítás és mágia.
      Hosszan lehetne sorolni a szemfényvesztők neveit, olyanokét amelyektől simán dobna egy hátast szinte bárki és persze rögvest tiltakozna is - hogy így meg úgy na ne már. Ezért inkább jobb nem mondani semmit, de az biztos hogy a bármilyen "megmondók" minimum 99,99 %-a az aki a vakvágányra terel. Természetesen azért hogy nehogy már egy-én-i ön-mag-ával foglalkozzon és Urambocsá - főnix-madar-szerűen - fel is támadjon a magyar és a megtáltosodásával kihúzza a zsidó alól a "széket".

      Törlés
    2. Talán éppen ez a megmérettetés, a próbatétel, hogy ilyen "teljesen lefedett", csábító és félrevivő körülmények között is megcsinálni a kibontakozást mag-unkból. Talán pont ez az Egyetlen célja, hiszen ha nem állítaná próbák elé saját kisméretű reinkarnációit, ki a fene akarná elhagyni a kényelmes "komfortzónáját", elindulni az úton, és tudatosan visszatalálni a forrásba (tehát nem a könnyebbik úton, megdöglendve kapásból visszakerülve)?

      Törlés
  10. http://eltitkolt.info/ostortenet/?wpam_id=5 Hangoskönyv részletekben is lehet hallgatni molyolás közben...(fözés mosogatás vagy csak csendben ülni és simizni a kiskutyát)
    Igen érdekesnek találom még nem értem a végére...

    VálaszTörlés
  11. Ja Pesten még nincs előadásba véve ha jól tudom.

    VálaszTörlés
  12. Kiváncsi lennénk a SZN nevű hozzászzoló a saul fiában találna-e ennyi hibát mint A lovasijjászban ???? Nagyon felemelő érzés látni valami igazi magyart, az ember a génjeiben is azt érzi, hogy ez közel áll hozzánk, a mi mentalitásunkhoz. Ez valami letisztult , igazi emberi dolog. Benne van a humánum a természet szeretete, a becsületes, emberi hozzááállás az élethez, ahhoz ami a dolgunk... Semmi ármány,semmi gyűlölet . semmi negatív, romboló hatás. Pontosan ez kell a sokat sanyargatott, emberi mivoltunkban minden megnyilvánulásunkban megalázott Magyar népünknek!!! Kötelezővé tenném az iskolások számára, ebből a filmből csak épitkezni, erősödni lehet !!!!! Pont erre van szükségünk !!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Istenem...

      Ha ez lett életed értelme, ha erre a nemzetiesch, magyarosch disney-landra van szükséged, akkor elmész, befizetsz és akkor Te rendben is vagy...(Hogy a fél igazságokból, és az eléd rakott műanyagból Te, mint lélek mit profitálsz, azt –mondjuk- nem tudom... Viszont, ha erre van szükséged, akkor erre van...)

      http://www.lovasijaszat.hu/volgy/index.php?module=staticpage&id=58&lang=1

      Majd utána ... Látod...? Na ugye! Ébred a „magyar"... ! Nem igaz, hogy nem látod, milyen „felemelő” és nemzetiesch tűző napsütésben „mongolos”, PRÉMES sisakot tenni a fejre...!?!? Pedig ideadták nekünk, pont akkor, amikor kellett, a „Saul fia helyett”, mert a csapból is folyton csak az a "szidós" téma folyik...

      „panem et circenses (populo)”
      „kenyeret és cirkuszt (a népnek)”

      Pont erre nincs szükségünk...

      Szép Napot!

      Törlés
  13. Magyarul Ember
    SZN: Legyél több, jobb, hatékonyabb, mutasd fel nekünk magadat.
    Érj el hozzánk, hogy megtudjuk, hogy te milyen zseni vagy és érdemes, értelmes példa. Hol vagy?
    Kritikádból pont az hiányzik, de az nagyon, amit hiányolsz Kassai Lajosból: az alázat.
    A filmnek és Kassai Lajosnak sokkal, de sokkal, de sokkal sokkal több pozitívuma van, (pedig még nem láttam(!)amire neked nincs szemed és szíved talán...te a hiányra figyelsz...ez is jó...valakinek valamire s lehet, még nekünk is, hogy igazabb módon nézzünk magunkba...a te meglátásod után még határozottabban rajzolódjon ki bennünk a saját hozzáállásunk s tudjunk haladni az igaz lét felé. Örülök neki, hogy ennyi elhallgatás, hazugság, ferdítés után megjelenik végre egy sokak által ÖNKÉNT megnézett és magyarságunkban, emberségünkben megerősítő filmben az őstörténetünkről való másként-gondolat! Épp itt volt az ideje! Lehet, hogy te ellendrukker vagy, SZN? (A film jelentősége hála Istennek, nem a te véleményed függvénye.) Olvasom boldogan a sok-sok változatos gondolatot, érzést, amit eddig sok-sok magyar testvérben keltett, hálás vagyok és a nagyszerűség szele, érzése, emelkedettsége már elért hozzám - csak a hozzászólásokból.
    Tudtam Kassai Lajosról.
    A film hírének előzetesének hatására még jobban felébredt érdeklődésem munkássága iránt, s megkezdtem a Kassai Lajosról szóló videók nézését, hallgatását - az interneten.
    Ha a film sem lenne több, mint ami emezekből átjött, akkor se csalódnék, mert őt mindenképpen hatalmas példának tartom.
    Másfél hónap, kivárom, mire felénk érkezik a film, és egy alkalommal valaki közönségtalálkozóra - (azt nem tudom, hogy melyiküket sikerült meghívni). A filmhez kötődően elenyésző számú fanyalgó embertársainknak pedig kívánok sok sikert önmegvalósításukhoz, amivel legalább annyira szolgálják (vagy jobban) a nemzetet, minket, mai magyarokat segítenek, méltók régiek nagyságához, s annyira jó példák, legalább, mint Kassai Lajos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hirtelen felindultságból írtam pár sort,de töröltem, megvárom SZN válaszát..T

      Törlés
    2. Kedves Unknown!

      Biztosíthatlak, hogy nem az elmédben létrejött GONDolatok mentén került ide az írásom.
      Ha neked a filmben megjelenített műanyag szükséges az „önmegvalósításodhoz” (jelentsen ez nálad bármit is), akkor tégy hited szerint, majd a film megtekintése után, oszd meg velünk, hogy minként sikerült „önmegvalósítanod” .

      (Vagy a rózsaszín ködös, ragacsos, édes- cuki megközelítés lenne önmegvalósításunk lényEGe?)

      Szép Napot!

      Törlés
  14. "Érj el hozzánk, hogy megtudjuk, hogy te milyen zseni vagy és érdemes, értelmes példa."
    "Ha a film sem lenne több, mint ami emezekből átjött, akkor se csalódnék, mert őt mindenképpen hatalmas példának tartom."

    Az a példakép, ami örök és nam hal meg, már bemutatásra került minden magnak.
    Miért is kellene más emberek példáját követni?
    Miért is félünk meghalni a világnak?

    Lujza


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm...Lujza, így értelmezted az idézett mondatokat...
      A példa nem csak azt jelenti, hogy azt, vagy őt kövessük.
      Hanem ösztönző is a jó példa, hogy mindenki megtalálja, találhatja a saját útját. Így gondoltam, nem pedig úgy, hogy mindenkinek lovasíjásznak kell lenni.

      Törlés
    2. Néked is van igazságod, kedves Ismeretlen Hölgy.:)
      Viszont jó példára a gyermeknek van szüksége ahhoz, hogy általa megerősödve már önállóan küzdhessen meg az őt ért negatív hatásokkal. Ezt a szülőknek illenék biztosítani, de legalábbis az ő közvetlen környezetének. Nagyon szomorú, hogy ma a filmek vették át ezt a szerepet(is), nem is igazán titkolt befolyásolási szándékkal.
      Nekem sosem voltak pédaképeim ( valószínűleg a nagy egómból fakadóan:)), nem akartam más lenni, mint ami épp voltam. A pozitív és negatív harcából kiábrándultam, mivel nem vezet sehová, s csupán múlandó értékekkel ruház fel. A harc lényege a harc, a teremtés lényege a Teremtő. Mindenki választhat, hogy melyiknél érzi azt, hogy ez az ő "saját" útja.:)

      Lujza

      Törlés
    3. Egy dal Néked is:)

      https://www.youtube.com/watch?v=yOhSpuDUWvc

      "...mert kell egy hely, hol minden szellem látható, mert kell egy hely hol minden szólam hallható, mert kell egy hely, hol nem fáznak a csillagok, mert kell egy hely, hol egyikünk majd élni fog."

      Lujza

      Törlés