2013. április 30., kedd

Meddig menjünk el a technológia fejlődéssel?

"Haladni kell a korral" 
"Az Önök érdekében"
"Csak Te vagy aki számít!"


Ésatöbbi ésatöbbi. Ismerős szlogenek, igaz? Nem vagyok túl konzervatív, de túl újdonságkedvelő sem. Szeretem a középutat és az értelmes sebességű és irányultságú fejlődést. No de ami néhány területen zajlik, az felháborító és ijesztő is egyben. Hogy miért? Megmondom őszíntén én csak addig tudom támogatni a technológiai fejlődést, amíg olyan eszközöket gyártunk, melyek nem hoznak önálló döntéseket - helyettünk. Ahogy elnézem sajnos eléggé ebbe az irányba történnek a fejlesztések, mármint afelé, hogy az emberi tényezőt minimalizálják, és a technikai eszközöknek egyre nagyobb hatalmat biztosítsanak - az élet minden területnén. Persze nem zárom ki a lehetőségét annak, hogy vannak területek, ahol szükséges a gép vagy algoritmusok gyorsasága kisebb döntésekben, no de kérem, az emberi jelenlétet tán nem kellene egyre inkább elhanyagolni, mert nem lesz ennek jó vége, mint ahogy arról korábban is már említést tettünk

Kifejezetten utálom még az olyan piszlicsáré eseteket is, amikor például a monitoron megjelenik egy üzenet, hogy "A frissítéseket sikeresen letöltöttük, telepítése megtörtént, a gép újraindítására van szükség". Ki a faszom kérte, hogy töltsd le, idióta? Ki kérte, hogy telepíts bármit is? Ne tölcsé, ne frissülj, ne indulj magadtól, ne csinálj semmit, érted??! Miért nem lehet olyan operációs rendszert gyártani, amelyik "szűzen" indul, és úgy is marad? Nem tölt semmit, nem frissül, nem telepít, és nem basztat semmivel... Mert akkor tele lesz kiskapuval, és lefertőződik a rendszer? Nem lehet, hogy pont a gyártók írják a vírusokat is, hogy állandóan vedd meg a friss programverziót?? Jó, rendben, talán ezeket az elburjánzásokat még általában ki lehet gyomlálni (már akinek van némi tapasztalata), de azért határozottan az "automatizálás" irányába tolják a világot egyesek. Egy másik példa az automatikusan sötétedő visszapillantó tükör. Egyesek hatalmas találmánynak tartják, én viszont úgy vagyok vele, hogy nélkülem ne hozzon döntést egy kicseszett eszköz! Ha engem nem zavar, sőt figyelmeztet a mögöttem jövő autó világítása, akkor ne tompítsa le ezt egy "okos-tükör"! A navigációs szoftverek is baromi jó találmányok, nagyon élvezetes hallgatni egy sejtelmes szőke női hangot, aki közli velem, hogy "a következő lehetőségnél jobbra" meg hogy "újratervezés", csak az a probléma ezekkel, hogy az ember előbb utóbb teljesen függővé válik, és elveszíti a tájékozódási képességét...
  


Szoktak panaszkodni ismerőseim, hogy a kirándulások alkalmával manapság már sokkal többet bámuljuk és nyomkodjuk a kütyüjeinket, mint élvezzük a helyszínt ahol vagyunk. Látni ilyeneket, nem? Amikor a marharépa turista fel se néz a kamera LCD kijelzőjéről, és úgy tölt el egy hetet egy festői tájon, hogy egyszer nem nézett valójában a tájra... Na de ez a kisebbik gond talán. A nagyobbik ott kezdődik, amikor majd közli velünk a kamera, hogy ezt a fjordot nem vette fel, mert nem voltak jók a fényviszonyok... :) Az okostelefonokról már ne is beszéljek... Röhej, de az embert szó szerint kiröhögik, amikor a telefonboltban olyan telefont keres, amelyik nem okos. Olyat, amelyik nem hoz helyettem döntéseket. Olyan nehéz belátni merre felé tart ez az út okostojások ott a boltban? Nehéz felfogni, hogy az automatizálással az embert igyekeznek egyre mélyebbre és mélyebbre sülyeszteni, hogy ne értsen semmihez, ne kérdezzen semmit, sőt még olyan hangulat-szavakat is elsütnek a reklámszakemberek, hogy "ez az önök - a felhasználók - érdekében van így", meg hogy "kényelem" ugye? A nejemnek gallyra ment a régi telefonja, és kénytelenek voltunk venni egy újat, és a boltban döbbentünk rá a keserű igazságra: 

NEM TUDNAK OLYAN TELEFONT ADNI, AMI NEM "OKOS"!!!



Pontosabban tudnának valami nagyon bonyolult utánrendeléssel, három-négyszeres áron, stb., magyarán arra ösztökélnek - kényszerítenek, hogy mindenképp ezt a szart vedd meg. És az igazán izgalmas tapasztalatok csak ezután következtek! Kábé 3-4 óra szarakodással és gyomlálással tudtuk csak beállítani, hogy NE legyenek folyamatos internet kapcsolatban a futó alkalmazások. Ne frissítsenek állandóan. Ne töltögessenek, ne wi-fi-zzenek, ne ajánljanak semmit, és ne vásároljanak semmit. Nekem nem volt ilyen jellegű tapasztalatom eddig, és elképesztő b+, hogy az "internet beállítások" menüpontban ez a fos okos telefon kapásból felugrik a netre, anélkül hogy erre bármiféle utasítást kapott volna éééééés kapásból töménytelen játék letöltésére invitál. Engem inkább irritál...
Szóval nem egyszerű az eset. Helyettünk hoz döntéseket, és még ennél is nagyobb baj, hogy kizárólag a szórakozás irányába! Egy igazán okos telefon nem biztos, hogy végletekig lebutított felhasználóknak kellene készüljön, hanem az lenne a célszerű, hogy biztosítsa a lehetőségét a testreszabásnak - de nem csak felületi, kinézeti szinten, hanem mély programozás szinten. Na, erre persze várhatok, mert nem erre megy ez a piac, hanem teljesen más irányba. Olyan irányba, amely út végén vannak a professzionális mega-multi-kulti-gyártók (diktálók), meg a csont-hülye fogyasztók (virtuál rabszolgák). Más nincs.Az újvilágrendi programba természetesen ez úgy passzol mint róka a lyukba.

Végletekig specializálják a szakmákat is, nehogy esetleg legyen néhány tag, aki fentebbről nézi és átlát bizonyos összefüggéseket. Nem, ilyenre nincs szüksége az ÚJV urainak, csak engedelmes, specializálódott, bekussolt, lebutított munkásra. És sajnos ilyeneket okád ki magából a Gyár. Tök mindegy hány iskolát végzett és hány diplomája van.

Olyan fejlesztésekről is hallani, ahol az emberi tudat és a számítógép teljesen összekapcsolva dolgozik. Ez nyílvánvalóan megint valami kurvára természetellenes, teremtés-ellenes tevékenység, hiszen ez bár egyfajta beismerése a közös Tudatmező létezésének, ám e mellett, vagy inkább ezzel szemben egy - az eredetihez megszólalásig hasonlító, de - lemásolt, virtuálisan kiépített tudat-világot hoznak létre. És nem kétséges, hogy efelé igyekeznek terelgetni az emberiséget is, egy alternatív, virtuális realitás felé, melyben "természetesen" már ki van zárva a Teremtői energia és bölcsesség, és tökéletesen kontrollálva van minden a programozók által (bárkik is legyenek azok). Nem jó irány ez kéremszépen, nem túl jó. És nem tudni meddig menetelünk még ebbe az irányba... Csak azt tudni, hogy ennek az útnak pokoli jó a marketingje...



Persze az is lehet, hogy csak én dramatizálom túl a dolgot. Lehet, hogy az emberek többségének megfelel és kényelmes ez az út, ahol ő mint fogyasztó teljesen mentesül mindenféle felelősség alól, és egy kényelmes, a valóság szempontjából ingerszegény, viszont virtuális szempontból csurig ingerelt vájatban menetelhet előre a... vágóhídra. No nem. Én, köszönöm, nem kérek ebből. De talán van másik út...? Meddig menjünk, meddig mehetünk el a technológiai fejlődéssel? Egyáltalán szükséges-e és egészséges-e ez az állandóan kikényszerített, de kizárólag technológiai jellegű fejlődés? Ez az út tényleg a csillagháborús 4D jövőbe vezet? Hát erre akarunk menni? Vagy mindenki kap egy döntési lehetőséget? Vagy már meg is kaptuk, eldöntöttük? Jó lenne tudni...

Amíg kénytelen vagyok, benne élek ebben a rendszerben, de az igazat megvallva szarok az egészre. Pakolom a tűzifát be a helyére, rakom el a palántákat a földbe, és igyekszem távoltartani a családomat a túlzott "kütyü-függéstől". Mást nem igazán tehetek egyelőre.

18 megjegyzés:

  1. Ez így van valóban. Kiépítenek egy párhuzamos rendszert, amit viszont ők kontrollálnak, és az alá terelnek be mindenkit. Az "eredetit" nem tudják befolyásolni, ezért mindent újra megvalósíttatnak velünk "virtuálisan". Közös tudatmező => internet, valóság körülöttünk => virtuális valóság, valós hírek => kreált események, valós tudás => "tudományos" ismeretek, valós jelenlét => holografikus jelenlét, stb.... Megfigyelhető, hogy tulajdonképpen létrehoznak mindent ami a "valóságban" is létezik, csak minden "művi" és ellenőrzött. Hiszen a valóság valóban holografikus, de ők csinálnak helyette ezen belül még egy holografikus megoldást, ami az "övék".
    Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy az illúzión belül létrehoznak egy másik illúziót, ahol nem a "teremtő", hanem ők az "urak".

    Nagyon ritkán utazom tömegközlekedéssel, de a napokban több alkalommal is volt szerencsém, és megdöbbentett, hogy szinte mindenki (mondjuk 50 alatt) vagy telefonált folyamatosan vagy nyomogatta az "okos" telefonját, még akkor is, ha láthatólag együtt volt két ember, de ők sem szóltak egy árva szót sem egymáshoz, mind a ketten nyomogatták a saját vackukat... (eszembe jutott David Riesman: A magányos tömeg c. műve...)

    Szakismeret az kell, de a "rálátás" a dolgokra nem hogy nem kell, hanem egyenesen tilos. Ezzel kapcsolatban volt saját tapasztalatom is, egy nagynevű multinál a fejlesztésen dolgozva a gyártásnál is voltak ismerőseim, ezért előfordult, hogy átmentem más szintekre is az épületben ebéd után beszélgetni pár szót velük. Egyszer a főnököm is arra járt és meglátott. Másnap jött egy kör-mail mindenkinek (a vezérigazgatótól!), hogy szigorúan tilos más részlegeket látogatni, ott dolgozókkal beszélni, mindenki csak a saját területén tartózkodhat! Nem tudtam másra gondolni, mint hogy nem akarják azt, hogy bárkinek legyen akár a legcsekélyebb rálátása is a dolgokra, ismerje más területek működését, problémáit, stb... mert az veszélyes lehet a számukra.

    Úgy vagyok, ha van valami technológiai eszköz, amit tudok hasznosítani, azt használom, de nem vagyok függő, ha holnaptól nem lenne az adott szolgáltatás, elhajítanám gond nélkül, előtte sem volt, azután megint nem lesz, az élet megy tovább :)).

    VálaszTörlés
  2. http://www.youtube.com/watch?v=6mBRPsDHANE

    Mond ez a film valakinek valamit? Ray Bradbury zseniális történetét vászonra (vagy tv-re) vitték. Pontosan e poszt mondanivalójáról szól. Vagyis fordítva, mert Bradbury mindenkit megelőzött.

    A megoldás 9:22-nél :-)

    VálaszTörlés
  3. "én csak addig tudom támogatni a technológiai fejlődést, amíg olyan eszközöket gyártunk, melyek nem hoznak önálló döntéseket - helyettünk."
    A helyettünk önálló döntéseket hozó eszközök előállítása nem a technológia fejlődése, hanem a kontrolláltságunk egyre több mindenre történő kiterjesztése. Ezeket az intelligens szarokat ugyanazok a beteg elmék tervezik és készítik, akik anno ezek hiányában a falakon keresztül hallgatóztak, távcsővel leskelődtek, gőz fölött bontottak ki borítékokat, beleszuszogtak a telefonbeszélgetésekbe stb...
    A technolgiai fejlődés ott kezdődik, hogy nem égetünk el primitív játékszereinkben minden éghető dolgot csak azért, hogy némi gőzzzel dinamókat forgatva delejhez jussunk...:-)
    A tudat fejlődése meg ott, hogy nem veszek meg minden szart, mert tetsziktudni, aki elmegy kurvának, az ne reklamáljon ha dugni kell:-)
    mj

    VálaszTörlés
  4. "a kontrolláltságunk egyre több mindenre történő kiterjesztése"

    Ezt erősíti meg az is, hogy az okostelefonban nem tudsz úgymond saját szférát létrehozni, minden kötött, nincs új mappa nyitási lehetőség, VISZONT van egy rakás új "lehetőséged" az interneten:

    - fiókot nyithatsz
    - "felhőbe" pakolhatsz (ez a legújabb szakszó a virtuális tárhelyre)
    - Facebook, twitter és még legalább 10 hasonló szarba beléphetsz
    - stb.

    Szóval minden adatodat, dógodat, személyes kis szarságaidat, zenéidet, stb. tedd csak fel nyugodtan a netre - nehogy a készülékeden rendszerezd!! - így válsz egyre nyitottabbá "uraink" számára. "Felhő", a barátod. :(
    Beteg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemrég járt le vodafonéknál a kétéves hűségem, és ilyenkor ugyebár új telefon is jár - ingyen. A kiscsaj elém is tolt néhány simogatós készüléket, hogyaszongya okostelefon, és egy forintért az enyém. Mondtam hogy a régi még jó, adjon bele egy új akksit ez meg még ingyen sem kell.
      Jajvárjak, úgyemlékszik valahol még van egy szétcsusszantós szamszungjuk, és vakon hátranyúlt a szamszungos kupacba érte...:-)
      Szóval lehet nemet is mondani, és a felkínált roppant kevező internetes előfizetés sem kötelező.
      Nekem pédául sem a twitter, sem a Facebook sem a felhő nem mond semmit, mert egyszerűen nem érdekelnek az ilyen szarok.
      Aki meg annyira kíváncsi, az legyenszíves vegye a fáradtságot - adott hozzá minden - és kukkantson bele a gépembe, vagy kövesse a levelezésemet, netes kóborlásaimat...:-)

      mj

      mj

      Törlés
  5. Én igyekszem minimalizálni életünkben a technológiát, a 7-8 éves Sony Ericssonomon a navigálógomb már csak felfelé és balra működik, de így is jó!:)

    VálaszTörlés
  6. Hehehe ... igazán mosolykeltőnek találom, ahogy itt teljes gőzzel szidjuk a a high-tech
    készülékeket ... mintha legalábbis azok rontanák el a kis életünket.
    Hát nem, nem gyerekek .... ezek a kis kütyük nem tudnak önállóan gondolkozni, így aztán
    egyik okostelefon sem úgy jön le a futószalagról, hogy most majd "jól kib@szok" az emberrel.

    Itt egy jó kis idézet MJ kollégától:

    "Ezeket az intelligens szarokat ugyanazok a beteg elmék tervezik és készítik, akik anno ezek hiányában a falakon keresztül hallgatóztak, távcsővel leskelődtek, gőz fölött bontottak ki borítékokat, beleszuszogtak a telefonbeszélgetésekbe stb."

    Értjük ???? Hát nem értjük. .... :))))

    Na akkor figyeljünk egy kicsit a párhuzamokra.
    Ahogy az emberen belül létezik egy ún. immunrendszer, ugyanígy a humanoid társadalmakban is van egy ilyen, csak nem immunrendszernek nevezik, hanem pl. elhárításnak, vagy titkosszolgának, vagy rendőrnek, .... munkásőrnek, katonának, ... stb. ... stb.

    Aztán az már csupán a technikai fejlettség kérdése, hogy ezek hallgatóznak a falon keresztül, vagy mindenkinek lemásolják a "f@szbúk" profilját.
    Dereng valami ???? ...:)))

    Az intelligens szervízre meg nem kell haragudni .... mert legalább van valami intelligens a rendszeren belül ... hehehe ... ugyanis "politikusék a gazdasági nagyágyúkkal" együtt
    csupán az emésztőrendszernek felelnek meg. Vagy netán akad közöttetek valaki, aki
    haragszik a saját immunrendszerére ???? .... Na ugye, hogy ugye ...:)))

    Visszatérve a high-tech kütyükre ... nézzük már a dolgot egy kicsit pozitívan és próbáljunk meg leszokni erről az ostoba "ellen" típusú gondolkodásmódról !!!!! Ha már anno valamikor
    az emberből genetikailag "kib@szkerálták" a telepátia képességét, akkor örüljünk neki, hogy valamivel lehet helyettesíteni. ...:)))

    Think positiv !!!! ...:)))

    Ö.T.

    VálaszTörlés
  7. A vaskor végi technikai fejlődés a "magyar lélek-minőségű" emberek számára zsákutca. Vannak akiknek viszont egy ennél magasabb szintű - ahogyan Mazsola mondta "csillagháborús" - illúzióba való előkészítő. Ahogyan Hollywood azt már "megálmodta". Egyébként ez a "technikai fejlődés" végső soron teljesen profitorientált. A pénz vagy bármely helyettesítője viszont a hatalomról szól. Tehát a technika elsősorban a hatalomért van. A hatalmasokat viszont a hatalmon kívül semmi más nem érdekli igazán.
    A mi utunk nem ez hanem a spirituális fejlődés. El is indultunk már ezen az úton. Ez különben - egy idő után - nem csak kiváltja, de magasan übereli is a technikai fejlődést. Egy magasabb szint. A szeretet-elvűségen alapuló spirituális fejlődés előbb vagy utóbb a rejtett tudás és képességek kódkioldásával jár a tudatalattiban. Amihez ha eljutunk - ha azt abszolválni tudjuk - az illuzórikus létezés magasabb-rendű "dimenzióját" valósíthatjuk meg önmagunkban és környezetünkben. Ez nem is kérdés.

    Kerion

    VálaszTörlés
  8. Minél "fejlettebb" a technika, a hatalmon levőknek annál nehezebb kontrollálni, ezért is találnak ki hozzá annyi szart, meg készítenek korlátozó szabályokat. Szerintem az internet a maga diffúz voltával az egyik legnagyobb technológiai öngólja a háttérhatalomnak, ugyanis függnek tőle ők is, a másik a minden közepes országban elérhatő fényképek és videók készítésére képes okostelefon. Az értelmes, ébredező, pláne a felébredt emberek okosabbak a kütyüknél, okosabban használják, mint ahogy a kényszerítő hatalom elképzeli, és a legnagyobb sajnálatukra egyre tőbb az ébredő :)
    Amíg a spirituális "ugrás" be nem következik, az ébredőknek is ezt a világot kell használniuk. Fogják-fogjuk is, a magunk hasznára, és nem az övékére. A régi világ az utolsókat rúgja. Igaz fogja még rúgni egy darabig, és egyre nagyobbakat, mert csak ehhez ért, de én úgy gondolom, hogy még a mi életünkben leperegnek a hátralévő napjai.

    VálaszTörlés
  9. Könyvtáros barátomnál tömörebben nem hiszem hogy lehet válaszolni erre a kérdés-körre..:
    "Tubal Cain's Problematika
    az érintőképernyős tudományvallásnak van min. 4 gyenge pontja:
    - idő
    - nyersanyag
    - energia
    igényes
    és
    lelketlen.

    Ebből eredően kegyetlen és szabályszerű.

    Lelke mélyén mindenki tudja mi a helyes és a helytelen, a maszk mögött is.

    Mindenki megy a helyére.

    "ha van lelkünk, az csak a szeretetből fakadhat"
    *****
    (nem-rég-óta van okostelefonom és küzdöttem vele eleget, hogy leszokjon az akarásról.. már csak szeretne.. és attól, hogy nem tudsz róla, még igenis logolja a koordinátáidat.. csak most már nehezebb megtalálni a log-filet.. és igen, küldi a bio-,tele-és mindenféle metrikus adataidat.. a Felhőbe.. ha gáz van, kösd a kutyád nyakába és zavard el.. :D )

    VálaszTörlés
  10. "Minél "fejlettebb" a technika, a hatalmon levőknek annál nehezebb kontrollálni, ... "

    Hát persze. Gondolj csak bele, hogy a közel 7 milliárd földlakó mekkora adatmennyiséget produkál .... NAPONTA !!!!!!!!! ("okos"-telefonnal, kompjúterrel, iPaddal, ...stb.)

    És ezt ezeknek mind ellenőrizni kell .... jajjj má nehogy véletlenül ... izé.

    Ezek saját magukat szivatják ...:))) ... és közben attól rettegnek, hogy hátha valami elkerülte a figyelmüket.

    Ö.T.

    VálaszTörlés
  11. Megnéztem ezt a nagyon "beharangozott" Sirius c. dokumentumfilmet, amit egy hete mutattak be: http://www.sirius.neverendinglight.com/index.php/screenings

    Érdekes az index.hu-nak is rögtön volt mondanivalója, bár a filmre nem utalt:
    http://index.hu/tudomany/2013/05/01/15_centis_csontvazat_talaltak_chileben/

    Az tény, hogy 15cm-es élő "működő", 6-8 éves "embert" nem tudok elképzelni. Pedig azt mondják a "tudósok", hogy "ember" volt. 91%-ban azonos a DNS-e az emberével. Azt persze nem mondják, hogy még a muslica is nagyobb arányban azonos az emberrel, nem beszélve a kutyáról vagy a csimpánzról, tehát ha ez "ember", akkor a muslicát is nyugodtan hívhatnánk embernek...

    Ez a filmben persze csak egy rész téma, egyébként nem sok újat mond, lényeg az, hogy ezek olyan UFO hívők, akik nem várnak a "kapcsolatfelvételre', hanem maguk próbálják meg "előidézni".
    Szó van új energiákról, a hadiipar disznóságairól, az enrgiaipari lobbiról, az emberek hülyítéseiről, tehát a szokásos ismert dolgok. Azért talán egyszer érdemes megnézni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emberé volt a chilei minicsontváz.....,

      http://m.origo.hu/dwap/obea/tudomany/20130502-miniatur-emberi-csontvaz-chilebol.dw

      GA

      Törlés
  12. Teljesen egyetértek a cikkel, talán annyival kiegészítve, hogy sajnos ez ma már nem csak a tömegkommunikációs eszközökkel, hanem - mint háziasszonyi tapasztalat :p - a háztartásbeli és egyéb eszközökkel is így van.
    Lehet, hogy 'techno-paranoidnak' leszek titulálva, de ez bennem már akkor elkezdődött amikor pár éve egy olyan mikrót kaptam ajándékba, ami a melegítés befejezésével figyelmeztető csipogást hallatott addig, amíg ki nem vettem belőle a tányért vagy akármit. Gondolom ezt is olyan felkiáltással adhatták el, hogy "csak" jelez a feledékeny embereknek, hogy ne hagyják benne a kaját. milyen rendes....Na és nekem akkor volt egy "kattanásom", hogy ezt már nem! Engem ne terrorizáljon a saját mikróm, hogy mikor és hogyan használjam, ne sípoljon, ne énekeljen, a használati tárgyaink azért vannak, hogy minket szolgáljanak és nem fordítva.

    Pár hónapja láttam egy angol minisorozatot (3 különálló epizóddal), szerintem abszolút témába vág, a címe: Black Mirror (Fekete Tükör)
    Habár jelentésbeli ellentmondás, de olyan mint egy jelenkori disztópia, egy negatív jövőkép, ami igazából már a nagyon is a nyakunkon van, most.
    Véleményem szerint a maga módján zseniális egy alkotás, nyers, ütős és fekete, ahogy a címe is mutatja, bár aki valamennyire is tisztában van önmagával és a világgal, azt valszeg nem érik meglepetésszerűen a csattanók.
    Engem nagyon elgondolkodtatott, ez is egy olyan tükör, amibe a legtöbbünk nem szeret/mer/akar belenézni. Érthető, nem egy szép látvány amit megmutat, de attól még nem árt megtenni, mert lényegi dolgokat tár fel, sokkal inkább a szabadság/rabság fogalmáról a technológián keresztül, semmint a technológiáról magáról.
    Csak ajánlani tudom megnézésre, mégha kicsit „gyomor megfekvős” is.
    http://nol.hu/lap/tv/20130322-a_homo_technicus

    (nem vagyok a napilap olvasója :p, de itt találtam meg a legátfogóbb, leglényegibb írást róla)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hiányoztál.
      Köszi az ajánlót, már tölt... ööööö akarom mondani most rendelem meg a shopból! :)

      Törlés
    2. :)
      Szívesen, én is onnan "rendeltem" :D

      Törlés
  13. OFF !! KÁSLER Á. lemondott!!

    http://kaslerarpad.hu/?p=3385

    GA

    VálaszTörlés