2012. december 8., szombat

Az Egó utolsó kiáltása a Krisztus-tudatban


Most értettem meg ezt a dalt igazán... 2:26-tól lúdbőr.



Mások is voltak már akik megértették. Voltak akik megfestették, voltak akik elénekelték, még aggastyánként is!, volt, aki tökélyre fejlesztette a sikoltozós részt,  s voltak akik írtak róla, elemezték. Az egó utolsó kiáltása a Krisztus-tudatban c. életfejezetre számomra az egyik leghihetőbb magyarázat a következőkben rejlik (részletesebben itt>>) : 

"(...) engem is zavar kissé az, ahogy ti állandóan a szegény egótokat állítjátok célpontba. S ha kell, ha nem, mindent az egóra fogtok, holott szerencsétlen egó aztán tényleg csak egy látszat-én, egy innen-onnan összetákolódott automatizmus- és reakció-komplexum, amit óhatatlanul kitermel bennetek a földi lét, az embervilág sokféle, sajátos hatása, társadalmi berögzültsége, szabálya és elvárása. De mondom: már számomra is kezd nyomasztóvá válni, hogy ti az ősidők óta szinte összes vallásotok tanításai miatt agyon-vissza ostorozzátok egótokat! Pedig egó nélkül, tökéletesen-teljesen egómentesen egyetlen ember sem képes élni a földi világban, mivel hogy az emberlétnek azon szakaszában, melyben ti benne haladtok, szükségszerűen kell felbukkannia, léteznie egótoknak. Mégis már a kezdetektől fogva azt tanítják nektek egyes egók, hogy nyírjátok ki az egótokat! Csakhogy valamekkora egója annak a nagy gurunak, szentnek, vallási tanítónak is mindig marad, amekkorára szüksége van ahhoz, hogy emberlétét a földön egyáltalán fenntarthassa. Ha más nem is, de például az ember életösztöne, vagyis az, hogy a szenvedésektől megóvni akarja magát, továbbá, hogy az őt érő támadások esetén a túlélési késztetése lelkében erősen hat, mindenkinek, még a bölcseknek is az egójukból fakad. (...)

Az életösztönötök az egó létével függ össze, mégpedig amiatt, mert az emberi egó annak az isteni tudatrésznek, lélekdarabkának földi illúzió-énje, mely nagyon is pontosan tudja, hogy neki csak egy élete van. Ám, ha nem egy élete lenne, s ezáltal életösztöne nem sarkallná eme egyetlen életének megóvására, akkor a földön az emberi faj már rég kipusztult volna. Az azonban, hogy nem pusztult ki, összefügg azzal, hogy a ti Teremtőtök és végül az Isten, nagyon is fontosnak tartja azt, hogy létezzenek olyan világok, mint a tiétek, melyekben az életösztön az, ami által rajtatok keresztül ő, a Léteztető és a Teljesebb Tudatbirodalmak is megnyilvánulhatnak, a rendszeres testöltést és mellesleg az egó közreműködését fel-használva.

Szóval végre meg kéne értenetek, hogy ez a ti földi dimenziótok nem valami rusnya, félresikeredett, véletlenségből vagy hibából keletkezett, Isten elfajzott létgondolatait hordozó világszféra, melyben az elfuserált ember-egók szaladgálnak itt össze meg vissza, hanem az Isteni Megnyilvánulásnak, Megtestesülésnek egyik rendkívül fontos, kihagyhatatlan és nélkülözhetetlen állomása, jelentőségteljes létezési formája. Nélküle és a hozzá hasonló, fizikainak nevezett világok nélkül, egész egyszerűen nem lenne teljes és tökéletes az Isten mindent léteztetni szándékozó, önkifejező manifesztálódása. 
(...)
"Kérdező: Na, én azért már hallottam olyan emberekről, például Buddháról és Jézusról, akik le tudtak mondani az egójukról. Jézus például kész volt feláldozni az életét. Azzal együtt meg csak-csak az egóját is halálra ítélte, nemde?

Válaszoló: De, csakugyan. Ámde, amikor a kereszten a testi fájdalmakat élte át, ne gondold, hogy benne is a saját ember-egójának életösztöne nem támadt fel egy-egy pillanatra. Ahogy még korábban, akkor, amikor elhatározta, hogy nem fut el üldözői elől, sőt magát nekik tudatosan kiszolgáltatja, szintén átélt bizony keserves órákat, s éppen egójának halál-félelme, életösztöne és szenvedésektől való rettegése miatt. Buddha pedig csakúgy továbbra is használta - ez a jó szó! - maradék egója bizonyos részeit arra, hogy megvilágosodása után is tudjon töretlenül kommunikálni környezetével, tanítványaival. Az egót ugyanis nem kinyiffantani kell, ahogy azt nektek ma is rengeteg tan melegen ajánlgatja, hanem első lépésben elfogadni, majd használni arra, amire való, s akkor, amikor rá elengedhetetlenül szükségetek van. Azaz meg lehet tanulni azt, hogy az ember az egóját - miután kiismerte - uralni, kontrollálni és irányítani tudja. Az egónak ugyanis rengeteg pozitívuma is van..."



40 megjegyzés:

  1. Köszönöm.
    *****
    (majd később irok, most nem birok, látok, hallok..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szóval.. mégegyszer köszönöm. Át- és meg- (könnyeztem, picsogtam, zokogtam, stb..) 3*x percet.
      ...
      (irtam még vagy két oldalnyit, de töröltem.. nem küzdök senki egójával tovább. ennyi.)

      Törlés
    2. Mazsola, köszönöm, magával vitt - de visszajöttem:)

      Zplus, Ahogy meghallgattam, maradt bennem bőven tér, és az az érzésem támadt, nem tölteném ki most semmivel.
      - Csatlakozom

      Törlés
  2. Tán bevitték Postát......
    Panka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tán új eligazítást és parancsot kapott posta ....

      Törlés
  3. Van egy védikus történet. Kb. azt mondja, hogy Isten teremtette a világot, mert magányos volt, saját állapota unalmasnak tűnt egy idő után, és ezért teremtett ezt azt.
    Azt akarta, hogy a teremtése akciódús, kifejező, és szórakoztató legyen, számtalan egyén, és számtalan életforma legyen.

    Mégis a "spirituális" emberek hada azon van, hogy ez nem jó, ez a világ érvénytelen, menjünk vissza a formátlan végtelenbe. Ez egy pofon a Teremtőnek megsértése az eredeti isteni szándéknak, ami ugye az volt, hogy kifejezze magát a relatív életben.

    A szabadságot az egyéniséget, az egyediséget, az eredetiséget, a személyes akaratot meg kell semmisíteni, és lehetünk mosolygós, engedelmes, "felvilágosult" robotok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem egy kicsit kiforgattad a spirituális gondolkodásmódot névtelen, de azért bizonyos felhangokkal egyetértek! :)

      Törlés
    2. "spirituális" emberek hada = Luci-Feri és társai?
      Ha igen, akkor köszi, de abból az útból nem kérnék, azt járják csak a vakolók és a "felvilágosult"-ak...
      Semmi bajom a lassan járj tovább érsz (élsz?) elvvel...Sőt!

      SZN

      Törlés
  4. "" Az egónak ugyanis rengeteg pozitívuma is van..." ""

    Nem hiányzik innen még valami ?




    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többféleképpen lehet folytatni, az én forrásom így folytatta:

      „...A jóga ugyanis valójában azért keletkezett, hogy megvilágítsa az emberek előtt azt, hogy az az egyéniség, aki kis én-fejlődésének végéhez érkezett, milyen úton-módon térhet vissza az Istenhez. Mert hogy a kis ének, vagyis bármely világ egóval rendelkező lakói az Istenhez végül is folyamatosan visszatérnek. Mármint akkor, ha az Istennek velük ez a terve. Bár ez így nagyon sematikus, igyekszem elmagyarázni a dolgot részletesebben.

      Mivel a Mindenségben minden énképpel bíró létező a fejlődésváltozás illúziójában él, mert mást nem is tehet, ezért aztán lehet azt állítani, hogy eme létezőket a Megnyilvánult Isten először kibocsátja magából, pontosabban manifesztálódni engedi, majd emberi fogalmakban kifejezhetetlen idők elteltével visszaszólítja magába őket, ahogy mellesleg mindent. Na most, a manifesztálódás kezdetétől fogva ezek a létezők elkezdik megélni magukat valamilyennek, hogy aztán majd meg akarhassák élni magukat másmilyennek, sőt mindenfélének, míg odáig nem jutnak, hogy észre¬veszik: tudatuk már akkorára terebélyesedett, hogy beazonosulni képes nála hatalmasabb entitásokkal, tudatbirodalmakkal, s végül az Istennel. Nos, addig, míg ők élik, hogy ilyenek-olyanok, bármilyenek lehetnek, természetesen egymástól és az Istentől is távolságot képeznek ki magukban, s ez tudatfejlődésüknek az a szakasza, amikor forrásuktól akár egészen el is különülhetnek, s abban a tudatállapotban lebegnek, hogy ők az Istentől messzire eltárolódott, leszakadt világokban sínylődnek. Ez az a periódus, amikor bennük - mint részeiben - valójában az Isten hoz létre távolságot Önmaga Tényleges Valóságától, s általuk, rajtuk keresztül akár istennélküli, azaz egységtudat-hiányos létszférákat, sőt istentagadó és sátáninak nevezhető tapasztalatokat is teremt. Aztán, mert egyszer mindennek és mindenkinek a saját végpontjához kell elérkeznie, ezek a létezők is - azaz bennük az Isten - eljutnak ahhoz a létpontjukhoz, amikor már vágyakozni kezdenek vissza önnön gyökerükhöz, a Valóságba, az Isten-közelségbe. Ekkor támad fel bennük - ha ők még csak aprócska kis ének - saját világukból kiábrándulva, annak megismerni-valóival lassacskán telítődve az a sóvárgás, mely arra készteti őket, hogy égőjükből kiszabadulni akarjanak, annak érdekében, hogy a Teljességbe visszakérezkedhessenek. De ekkor is az Isten az, aki bennük és általuk törekszik az Ön- lényegébe való visszatérésre! Hogy végül a kör bezáruljon, s magába részeit - rondát mondok most - »visszanyelje«."

      Törlés
    2. http://www.anasztazia.hu/content/view/103/1/

      Törlés
  5. Köszönöm Mazsola a téma felvetést és a kísérő gondolatokat!
    Régóta foglalkoztat az EGO kérdése, az elmúlt írások során az új látogatók bemutatkozása / fogadtatása kapcsán is bevillant, hogy a felsőbbrendű ÉN pro és kontra szinte megkerülhetetlen. Saját létezésünk pozicionálása, a farkas törvényeknek mentén kialakuló megnyilvánulásaink nekem mind abba az irányba mutatnak, hogy az EMBER egy átmenet az állati és a szellemvilág között, aminek a további fejlődés során egy elhagyandó, de még meglévő része az EGO. (az embert most éppen az állatvilágból evolúciós ugrásokkal létrejött / létrehozott tapasztalási lehetőségként fogalmaznám, holnap meg biztos másként...:)
    Visszatérve, az EGO-t amikor építjük az LEGO, amikor visszafogjuk az GO, vagyis haladás. :)
    Úgy gondolom, hogy a cél a fejlődés, ezért bármennyire is fontos jelen fejlődésünkben a túlélés ösztöne, mégiscsak érdemes azt megregulázni, ha tudjuk... A cél az isteni megtapasztalása, a szeretet nekem ilyen, amikor átjárja az embert a feltétlen szeretet, akkor az EGO sehol sincs, és ez szerintem nem véletelen...
    Minél többet vagyunk fényben, szeretetben annál többet GO-zunk, vagyis haladunk az isteni felé, és egyúttal annál kevesebbet LEGO-zunk.

    Na ez most rózsaszín szószosra sikeredett...:D

    A napokban amikor az EGO körül jártak a gondolataim valamiért egy leves analógia töltődött be, ezt most nem fejtem ki részletesen. A lényeg ki miből főz, és milyen úton jut el oda, hogy meglegyen a levese, na nem egy ismert recept szerint, hanem A LEVES, és ekkor egyszer csak jött gyermekeim pandája:

    "Po, a panda lúd apja gombóc-éttermében dolgozik, de titkon vad álmokat dédelget: a kungfu megszállottjaként nagyszerű harcossá szeretne válni, ám súlya és ügyetlensége úgy tűnik, ezt elérhetetlenné teszi; Mr. Ping reméli, hogy Po egy napon átveszi éttermét, s akkor majd megosztja vele a recept titkos összetevőjét."
    "Po is részt vesz az evakuálásban, s összefut apjával, aki úgy próbálja meg felvidítani, hogy elárulja neki a családi gombócleves titkos összetevőjét: SEMMI. Elmagyarázza fiának, hogy a dolgok attól válnak különlegessé, hogy annak gondoljuk őket."

    forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kung_Fu_Panda

    SZN

    VálaszTörlés
  6. 1 14 - 1 19
    és most vége :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mellőzd a számokat, jó?

      Törlés
    2. Nem érted a poént? Nemár.. :D
      "Véletlen" pont ott mondja..

      Törlés
    3. Tényleg nem értem. Tudod én az etno vonalat nyomom, nem a numerikust...:)

      Törlés
    4. 114: http://youtu.be/2rV_9bTIaFY
      115: http://youtu.be/P23NlSm7Vss
      IXI (lovak- két torony- 9/11,119): http://youtu.be/CyLaBbFextI

      Törlés
  7. Pinkék egoja:-) zseniális
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8oGwCNdnpO0#!

    VálaszTörlés
  8. A Krisztus utolsó megkísértése c. filmben elég keményen ábrázolva van ez a téma, amikor Jézus enged az ego csábításának.

    A freudi ego szerintem nagyon jól bemutatja azt, hogy hogyan tud az ember ego-ja ellene vagy mellette szolgálni. A krisztusi szuperegó és a primitív ID között egyensúlyozva, az erősebbhez közeledve húzódik az ego, és a kettőhőz mért viszonya határozza meg annak minőségét.

    VálaszTörlés
  9. Ez a Feke Pál nagyon szépen énekel. Tetszett az az angol hozzászólás a vidijó alatt, ami nagyjából így szól: 'Nem értem ennek az embernek egyetlen szavát sem, de mindent értek amit el akar mesélni nekem.'

    Az egós írás eredetileg még Velorexnél futott emlékszem, mondjuk ez tök mindegy, de ott is elég sok ego kritizálta. :D

    Tényleg érdemes eljutni lassan arra a szintre, hogy egó egóval feleslegesen ne küzdjön, inkább igyekezzen a belső Én megtalálni a másikban szunnyadó belső Én-t. Valahogy errefelé kellene a beszélgetéseket terelni, mert nem sok értelme van elmetartalmaknak elmetartalmakkal küzdeni.

    A végére egy poént:

    Jesus Christ Superstar 2000 ( Gethsemane / I Only Want to Say )
    http://www.youtube.com/watch?v=zuR2mVKEfdE

    És a lényegretörő telitalálat hsz:

    '3:15 = biggest disappointment ever.
    Don't play Jesus if you can't scream...'

    Ezt most nem fordítom le, mert így tökéletes! :D
    Panka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Panka!!! :)))

      Nem emlékszem az első sírásomra. Egy bizonyos sírásra viszont határozottan emlékszek. Gyerekkoromban elmentünk a szüleimmel a Szabadtéri Színházba a nyolcvanas évek elején, és megnéztük a Jézus Krisztus szupersztárt. Nem érthettem meg mindent, de a képek, a mondatok, a dallamok összessége mégis átadott valamit, aminek következtében a végére potyogtak a könnyeim.

      Namármost! Ha annak idején a Panka által bemutatott - Soltéz Rezsőt megszégyenítő - pedofil kasztrált angyal-imitátor játszotta volna Jézust, hát bizonyosan nem a sírást választom, ha csak nem a röhögéstől! :)

      Törlés
  10. Szelei Magdolna meglepően értelmesen beszél .
    http://indavideo.hu/video/Szelei_Magdolna_3

    VálaszTörlés
  11. Szomor György előadásában nekem jobban teccik:

    http://www.youtube.com/watch?v=int5uDsETUM

    GA

    VálaszTörlés
  12. Tényleg jobb!!!! :)))
    Magyar vírtus, lélek,...olvassátok el a videó alatti hsz-ket is!!!

    VálaszTörlés
  13. Van ennek a dalnak egy érdekes vonatkozása is. Most függetlenül attól, hogy ezt a monológot eredetileg a Londoni színházra, majd később a mjúzikelre írták - nyílván a Biblia ide kapcsolódó szövegei alapján - de akkor is Jézus belső harcát tárja elénk. Ez a belső küzdelem ismert, érthető: az emberi egója utolsó fellángolása a számára történő megsemmisülés ellen, illetve a kételyek és kérdések megfogalmazása a halála ellen, hogy akkor az egész hiábavaló volt? Miért kell ahhoz meghaljon - kérdezi Jézus egója - hogy beteljesítse a művet?

    A választ a keresztény egyház utólag úgy adja meg, hogy a keresztre feszítéssel váltotta meg Krisztus a világ bűneit. És itt álljunk csak meg egy szóra!

    Ez az egész "bűnben születtél" dolog, amit egy próféta halálával megváltott, rendkívül gyanús! Szerintem ugyanis nem a bűneinket váltotta meg Jézus a keresztfán - ezt mindenkinek magában kell lerendeznie - hanem a kereszthalálával indított útjára egy olyan eszmeiséget, amelyik - bár az egyház által jócskán ki lett csavarva - de mégis emberek millióinak nyitotta fel, és nyitja fel a szemét ma is. Tehát nem a bűnmegváltás volt itt a lényeg, hanem ezzel a kereszthalállal ÉS (ÉS!!!!) a feltámadással (együtt!) vált ez a történet beteljesítetté. Ezt nem érthette még az esemény előtt Jézus egója, elméje, tudata, csak beletörődött a sorsába, hogy ez az Úr akarata, ennek így kell lennie.

    Namármost ez a Jézus számára tragédia végül mégis csak jól végződött, hiszen egyrészt feltámadt, (nem az egója, hanem a lénye) másrészt sokakat felébresztett ebből az anyagi illúzióból. Tehát mondhatjuk, hogy az Isten által kezdeményezett küldetés sikeres volt. Ezt végiggondolva elmondhatjuk-e saját kis életünkről, világunkról hogy minden jól van úgy ahogy van??
    Tegyük már fel ezt a kérdést magunkban, hogy mivel lehetett volna JOBBAN csinálni, mint ahogy alakult ez a jelenlegi "tanév"?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Simán el tudom képzelni, hogy a Nazírt az EGO-n keresztül próbára tette az STN, ezzel nincs is semmi baj, de azt már egyáltalán nem veszi be a gyomrom, hogy az elmélyülés, az ima idején, amikor önmagát kellett leküzdenie, akár belül, akár kifelé, félőrült sikító majomhoz hasonlítson. Panka által belinkelt idézet teli találat!
      A halálra készülésnek sok formája van, de ilyen zaklatott nincs máshol, ez nekem igazi holly-wudu. Színpadra jó, látványos, hangzatos és eladható, be lehet mutatni így a művész éneklő és játék tehetséget, de a valósághoz kb. semmi köze...
      Mátyás és még sokan mások is készültek vállalva, tudatosan saját halálukra nem kitérve előle, ezt mégis visszavonultan tették...
      Az átírt Bibliából is mit tudhatunk, Máté, Márk, Lukács, kik ott sem voltak leírják, hogy Pétert Jakabot és Jánost háromszor kellett a Nazírnak az elmélyülés idején felébreszteni, miközben a verítéke olyan volt, mint a nagy vércseppek, amik a földre hullanak. Bizonyára szundi közben rendesen szemügyre vették a félrevonult Nazírt...
      No comment!
      Egyetértek a gondolattal, hogy senki nem váltotta meg a bűneinket. Fényt hozott nekünk, ami mostanáig kitartott. Nagyon ránk férne megint egy fényhozó, aki a mostani káoszban új irányt mutat.
      Avatra kutatásai szerint Nazír születése előtt Augustus császár uralkodása alatt is hatalmas világvége váró hangulat volt, épp úgy ahogy most:)))

      http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/02/11/11/Negy_szellem_2012_februar_10_.aspx?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201212

      Jó lenne, ha az új időszámítás most is, egy új "Nazír" leszületése miatt jönne el, tudva, hogy nekünk is komoly feladatunk lesz...

      Szép Napot!

      Törlés
  14. "...mivel lehetett volna JOBBAN csinálni, mint ahogy alakult ez a jelenlegi "tanév"?"

    Semmivel sem lehetett volna jobban csinálni Mazsola, mivel mint már említettem, az emberek által használt rezgés (azaz beszéd) lett annak idején összekutyulva, szarból pedig nem lehet várat építeni, ... még akkor sem, ha nagyon akarjuk.

    Hogy tisztába tegyük a tévedéseket, az ún. "aranykor" nem egy olyan állapot, ami majd eljön, HANEM ez a korszak volt az aranykor, ahol az emberek az aranyért gyilkolták egymást. (és itt senki sem tehet szemrehányást a másiknak, ami az alábbi olvasmányból egyértelműen kiderül)

    http://www.google.de/imgres?imgurl=http://arthur-stern.de/upload/1318943018.jpg&imgrefurl=http://arthur-stern.de/index.php%3Flook%3D1218388570&usg=__HW7RjC1nr8o_44KGxKN2xzD7M4A=&h=383&w=250&sz=21&hl=de&start=79&zoom=1&tbnid=bMzIW7dgNoIkdM:&tbnh=123&tbnw=80&ei=tczEUM_aOsqatAaF-IDoBw&prev=/search%3Fq%3Dhorace%2Bgreeley%2Bhjalmar%2Bschacht%26start%3D60%26um%3D1%26hl%3Dde%26sa%3DN%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1

    A fordítót ebben az esetben érdemes használni!

    Más.

    JOG = iO=G = enG = (N = G)

    Az "enG" jelentése = szűk.
    Valahol le van írva, hogy a szűk utat válaszd, nemde??? ...:)))
    Ebből talán érthető, hogy miért.

    Ö.T.

    VálaszTörlés
  15. Ha addig (ismételten) ki nem nyírja magát az emberiség, akkor talán lesz annyi szerencsénk, hogy megérjük az ARÁNY - kort.

    Drukkolok magunknak! ...:)))

    Ö.T.

    VálaszTörlés
  16. Nem egészen erre gondoltam Ö.T.

    A Bhagavad-Gítában Krsna egy nagy csata előtt azt mondja a tanítványának - aki kételyeit fejezi ki az elkövetkezendő öldöklés helyességéről - ,hogy mindegy mi történik, az ő lelke sértetlen marad. Ha veszít, teste elenyészik, de a lelke egy égi bolygón fog tovább élni, mivel eddig nagyon tiszta életet élt. Ha nyer, akkor egy földi királyságot fog igazságban irányítani egy darabig. Tehát meghökkentő módon Krsna azt mondja a tanítványnak, hogy "harcra fel!" Ne agyalj a történések helyességén, hanem cselekedj, teljes szívvel légy ott!

    Az elmúlt néhány évezredben volt néhány háború - szinte másból sem áll az emberi történelem - és többször foglalkoztatott már a kérdés, hogy miért engedte ezt az Isten, miért nem avatkozott bele, miért jó az neki, hogy szenvednek sokan. Érdekes módon én Krsna szövegeiben találtam meg az Isten ezzel kapcsolatos válaszait. Azt mondja ugyanis, hogy nem az számít, hogy az anyagi illúzióban mi történik a testeddel, lehetsz te háborús hős is, aki sokakat gyilkolt le, hanem az számít, hogy eközben hová fejlődött a lelked - mert ez fogja igazán befolyásolni a további utadat. A Teremtő csak tisztában van már vele, hogy miért alkotott ilyen létdimenziókat, ahová mi is - így vagy úgy - idekerültünk, illetve, hogy miért hagyja az ilyen helyeket magukban fortyogni: mert őt nem a játék, hanem a végeredmény érdekli: ki mit tanult ebből.

    A háborúkat nem Isten, hanem mi emberek találtuk ki, magunkkal és másokkal szemben. Ha viszont így, e történések közepette is képes voltál fejlődést felmutatni, akkor teljesen mindegy milyen közegben élted ezt meg.

    Szóval van itt egy kicsi ellentmondás az Ószövetség-beli "ne ölj" parancs, és a "harcra fel" üzenet között. Az a helyzet, hogy nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, amikor ölni kell, de ha a családom életéről volna szó, egy percig nem haboznék ölni. Egy cseppet sem izgatna az Ószövetség intelme.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Szóval van itt egy kicsi ellentmondás az Ószövetség-beli "ne ölj" parancs, és a "harcra fel" üzenet között. Az a helyzet, hogy nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, amikor ölni kell, de ha a családom életéről volna szó, egy percig nem haboznék ölni. Egy cseppet sem izgatna az Ószövetség intelme."

      Segitek feloldani az ellentmondásodat- ami tulajdonképpen nincs is, csak talán nem helyesen értelmezted az egyik "vicces" példámat: Éli könyvét (a filmet)- a lényeg a gyűlöletmentesség.
      (A gyűlölet a csapda.)

      Nem ellenség, hanem ellenfél.
      (valahol a Bibliában is emlegetik..)

      Törlés
  17. Idézek:

    12. vers

    "Nem volt olyan idő, amikor Én nem léteztem, s öröktől fogva
    vagy te és ezek a királyok is. A jövőben sem fog megszűnni
    életünk, létünk végtelen.

    13. vers

    Amint a megtestesült lélek állandóan vándorol ebben a
    testben a gyermekkortól a serdülőkoron át az öregkorig; a
    halál után is egy másik testbe költözik. Az igazi énét
    megvalósított embert azonban nem téveszti meg az efféle
    változás.

    17. vers

    Tudd meg, hogy az, ami áthatja az egész testet,
    elpusztíthatatlan; ezért a lelket senki sem képes
    megsemmisíteni!

    18. vers

    Harcra fel, óh, Bharata leszármazottja, hiszen az
    elpusztíthatatlan, felfoghatatlan és örök élőlénynek csupán
    az anyagi teste van kitéve a megsemmisülésnek!

    19. vers

    Aki az élőlényt gyilkosnak vagy gyilkolhatónak hiszi, az nem
    érti igazi természetét. A tudással rendelkező tudja, hogy a
    lélek nem gyilkos és nem is gyilkolható.

    20. vers

    A lélek nem ismer sem születést, sem halált; ha már
    létezett, többé meg nem szűnhet; nem-született, örökkévaló,
    mindig-létező, halhatatlan és ősi, s ha a testet meg is
    ölik, ő meg nem ölhető.

    23. vers

    A lelket semmilyen fegyver sem képes feldarabolni, tűz nem
    égeti, víz nem nedvesítheti, és a szél nem száríthatja.

    24. vers

    Az egyéni lélek törhetetlen, oldhatatlan, és sem megégetni,
    sem felszárítani nem lehet. Ő mindent-átható, örökkévaló,
    változhatatlan, rendíthetetlen és örökké ugyanaz.

    25. vers

    Úgy mondják, hogy a lélek láthatatlan, felfoghatatlan és
    változatlan. Ezt tudván, nem szabadna bánkódnod a test
    miatt.

    26. vers

    Óh, Erős-karú, búsulásra még akkor sincs okod, ha azt
    hiszed, hogy a lélek szüntelenül megszületik és mindig
    meghal.

    27. vers

    A megszületett számára biztos a halál, a holt számára pedig
    a születés. Ezért nem szabadna keseregned kötelességed
    elkerülhetetlen végrehajtása közben.

    30. vers

    Óh, Bharata leszármazottja, egy teremtményért sem kell
    bánkódnod, hiszen a testben lakozó örökkévaló, és sohasem
    lehet elpusztítani.


    Nem folytatom, mindenki elolvashatja aki érdekel, nekem sok kérdésemre választ ad "Isten-éneke". :)

    VálaszTörlés
  18. Hm ... talán próbáljuk meg egészében nézni a dolgokat, Mazsola!
    Egyszer már utaltam arra, hogy az "Isten a saját képmására teremtette az embert" magasabb szintű értelmezése az lenne, hogy a Teremtmény is rendelkezik a legprimitívebbtől a legbonyolultabbig, azaz a bőrkeményedéstől az agyáig, vagy szívéig.

    Ami a háborúkat illeti, az emberi testben is egyszerre zajlik az építés és a rombolás, mert pl. a sejtek cseréje - felújítása - is felfogható építő folyamatként, ugyanakkor az immunrendszer kinyírja a fölösleges "betolakodókat", mert az a dolga.

    Vagyis az építés és a rombolás egyidejűleg zajlik az adott rendszeren belül. (IS-IS)

    Hogy Krisna mit tartott az öldöklésről, az az ő dolga, az azonban tény, hogy abban a pillanatban, amikor az öldökléssel - háborúkkal - előnyökhöz lehet jutni, akkor az egymás kinyírása pozitív színezetet kap. (pl. HŐS fogalma)

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Isten a saját képmására teremtette az embert" -Isten semmi ilyet nem tett.. az isten(ek) igen.
      "Lám, az ember olyan lett, mint egy KÖZÜLÜNK.."
      (a lengőbordából a legkönnyebb kinyerni a DNS-t nagyobb mennyiségben a prototipusból: Adamu (sumér nyelvlecke.. :D))
      (már meséltem, hol lehet észrevenni az átverést, amit szoktam jelezni i vagy I)
      *****
      Krisna már "felül állt azon" (nem tudom szebben mondani), hogy bármi is kibillentse a MOSTból.
      Nem sok ember(-lény)(volt) képes erre.

      Ő nem jutott előnybe a csatával, mivel Ő már belátta (az egész kib* hóbelebancot, amiről mi most itt billentyűzet-vitézkedünk.. :D )

      (elgondolkodott már valaki azon, milyen szinűnek ábrázolják?)

      Törlés
    2. Kéknek?
      http://en.wikipedia.org/wiki/Krishna

      Törlés
  19. Aztán egy másik kérdés:

    Az emberek életét fel lehet fogni döntések sorozatának is, ugyanis mindenki az élete folyamán találkozik válaszutakkal, ahol el kell döntenie, hogy merre megy tovább.

    Namost tekintve, hogy mindenki a számára "jót" választja, azaz bolygószinten mindenki a "jó" mellett dönt ( mert ki az a hülye, aki a rosszat választja), hogyan lehetséges az, hogy a sok "jó" döntés mégis a pusztuláshoz vezet ????

    Nagy kérdés, nem?

    Ö.T.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Héhéhé! Álljunk meg egy szóra!

      "mindenki a számára "jót" választja" - ez az ÖN-szolgálat (balkéz felőli út!)- ami a negativitásba visz! Megválaszoltad a kérdésedet.. :D

      a MÁSOK szolgálata az az Út amiről eddig ezen a blogon beszélgettünk (én pl.próbálom)

      Törlés
  20. Fehér Sándor halála a costa concordián, ahol odaada a mellényét egy gyereknek, Ő pedig meghalt. Ez a Mások Szolgálata, erre nem készül a lélek, ezt TUDJA.
    zplus eszem azt a kis szívedet, Te kis aranyember:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van. A példa amit felhoztál: a mások szolgálata.
      (Nem vagyok aranyember- az valami mást jelent nekem-lásd Jókai. De legalább a fogalmakat tisztázzuk.)

      Törlés
  21. Szerintem ez a "segítsünk másoknak" "mással tegyünk jót" egy zsákutcás propaganda. Ha mindenki a saját dolgával törődik úgy, hogy másnak kárt ne okozzon, akkor már normálisan együtt tudunk élni. Nem szeretem ezt az álszent "én jó vagyok, mert mást szolgálok" - szlogent. Lásd: anyonnyúzott háziasszony, aki sajnálja magára az időt, annyira csak a családjának él - aztán panaszkodik és megmérgezi a légkört vagy úgy leamortizálódik, h lecserélik. Ezt nem így kell csinálni, hanem ki kell állni a számunkra fontos igényekért, miközben tiszteletben tartjuk másokét is. Fehér Sándor frappánsan lépett ki, valószínűleg ez volt a script.

    VálaszTörlés